Tradiční kuchyně oblasti Gardského jezera
Regionální kuchyně okolo jezera Garda je podobně rozmanitá, jako jeho krajina. Kromě tradičních jídel a pochutin (pizza, těstoviny, zmrzlina a další), které jsou typické pro celou Itálii, se Gardská oblast pyšní bezpočtem lokálních specialit. Důležitou roli hraje mimo jiné rýže, polenta (žlutá kaše z kukuřičné a pohankové mouky), pokrmy z ryb, olivový olej, vína, mléčné a masné výrobky a také třeba lanýže (ty rostou v jihozápadní části jezera).
Italské stravovací náviky jsou dost odlišné od těch, na které jsme zvyklí u nás. Už jen samotná snídaně, ital si zpravidla vyhutná pouze ranní kávu, maximálně drobnou sladkost nebo pečivo. Oběd bývá zhruba kolem 12 – 14 hodin, na který italové rádi chodí ve vetších skupinkách a vůbec nevadí, zda je to rodina, přátelé a nebo jen kolegové z práce. Oběd se tradičně skládá z několika chodů. Ještě zajímavější je z tohoto pohledu večeře, ta to totiž může mít chodů hned několik. Základem předkrm a je úplně jedno či je teplý nebo studený. Následuje první chod, skládající se nejčastěji z těstovin nebo rýže. Po něm si trochu netradičně spousta italů objednává polévku. Druhý chod obsahuje zpravidla maso. A vše přirozeně uzavírá sladký dezert. Večeří se zásadně až kolem 20 hodiny.
Typycké pokrmy začněme vínem, to je v oblasti opravdu hodně oblíbené. Většina vín z okolí Gardy je vynikající, já však za sebe musím doporučit oblast Bardolina. Tedy Torri del Benaco, Caprino, Rivoli, Pastrengo, Bussolengo, Castelnuovo del Garda, Sona, Peschiera del Garda, Sommacampagna a Valeggio sul Mincio, na vína z této oblasti se můžete spolehnout.
Jako předkrm zkuste artyčoky (carciofi), ale ne ty jen nakládané v oleji. Pokud to půjde, vyžádejte si pečené nebo uzené a následně naložené do oleje. Ty jsou vynikájící. Prvním chodem může z typických jídel být tortelli di zucca (těstovinové taštičky s dýňovou náplní nebo Pizzocheri (široké nudle z pohankové mouky) a také zuppa di ceci (hrachová polévka). Z rýže ochutnejte risotto alla milanese (se šafránem), risotto alla mantovana (s kousky sálamu) nebo risotto con le rane (s žabími stehýnky). Z polent jsou tradiční polenta e osei alla bergamasca (s drůbeží, máslem a šalvěhí), polenta rustica (zapečená s máslem a cibulí) a polenta taragna (s výrazným sýrem).Jako druhý chod si z tradičních jídel můžete objednat Bollito misto (masová směs z telecího, kuřecího a hovězího masa), Pastissada de caval (dušené koňské maso), Anatra col Pien (plněná pečená kachna) nebo Lesso e peara (pepřová omáčka s různými druhy mas).
Z ryb nesmíte vynechat pesce persico (okoun), který je doslova ikonickou rybou Gardy. Nechybí na žádném jídelním lístku restarací při jezeře. Tradičně se připravuje na citronovém másle nebo šalvěji. Varianty na růžovém pepři, celerovém pestu nebo nebo spaženého v těstíčku také vyzkoušejte. Z dalších ryb ochutnejte pstruha, candáta nebo štiku (ty se pečou na olivovém oleji s citronem).Z dezertů typických pro Gardů můžete vybírat zabaione (vinný krém se žlotkem), cassata (speciální zmrzlina s kousky kandovaného ovoce), profiterol (kuličky vyrobené z čoko pěny a šlehačky, případně z vanilkového krému) a v chladnějších dnech Pere San Martin al vino rosso (hrušky pečené s vínem).